Panasj Methode

BEWEGEN IS DE POORT NAAR LEREN

 

Learn to play the PANASJ way

PANASJ betekent lef hebben,  iets met zwier doen. Dat is precies waar wij voor staan. 

De PANASJ methode is in 2005 ontwikkeld vanuit de achterliggende gedachte dat kinderen in deze tijd te weinig gevarieerd bewegen. Kinderen die goed kunnen bewegen zijn ook beter in staat om cognitieve vaardigheden te ontwikkelen.  
 
Elke jeugdige speler krijgt bij PANASJ de kans basisvaardigheden, nieuwe technieken en spectaculaire passeerbewegingen aan te leren. Doordat deze elementaire technieken en specifieke vaardigheden een automatisme worden, ontwikkelen deelnemende kinderen zich tot zelfverzekerde hockeyers bij wie overzicht een vanzelfsprekendheid is. Kinderen zullen na verloop van tijd vaardigheden met stick en bal beheersen die adembenemend zijn. 

PANASJ besteedt veel aandacht aan de sensomotorische ontwikkeling van het kind en verschillende bewegingsvormen die de hersendelen stimuleren samen te werken. Deze samenwerking is niet alleen essentieel voor het automatiseren, waardoor we in staat zijn te lezen en te rekenen,  maar ook voor het goed kunnen bewegen. Het doel is dat alle kinderen spelenderwijs de motorische ontwikkelingsfasen doorlopen waarbij hockey als middel wordt gebruikt. Dat gebeurt concreet door het aanbieden van speelse oefeningen vanaf de peuter- en kleuterleeftijd, waarbij een vader of moeder dan nog actief meedoen. In deze fase van de methode wordt er gewerkt met veel kleurrijke materialen die zijn toegesneden op de leeftijd van het kind en het programma sluit naadloos aan op het Nederlandse onderwijsssysteem. Naarmate kinderen ouder worden, beweegt het programma met hen mee. Zo gaan de kinderen zelfstandig hockeyen en is er nog meer ruimte voor het ontwikkelen van het individu. Vanaf 5 jaar leren kinderen onder professionele begeleiding de nieuwste, maar ook de basistechnieken onder controle krijgen. Het doel van onze trainingsmethodologie is dat spelers technisch competent worden met de bal en werken aan het ontwikkelen van de vereiste fysieke componenten voordat ze kunnen uitblinken in spelsituaties. Daarom is ons programma voor de langere termijn geschreven.

PANASJ is in eerste instantie gericht op het individu in plaats van op een teammethodologie. Mede daardoor is PANASJ de perfecte aanvulling op de reguliere trainingen van de hockeyclub.
 

Skills badges

Om de voortgang van elk individu te kunnen volgen hebben wij het skillsbadge systeem ontwikkeld.  
Elke badge kleur staat voor de beheersing van bewegingen en vaardigheden verdeeld over verschillende categoriën.
Elk kind dat de wekelijkse PANASJ  trainingen volgt zal uiteraard in staat zijn deze felbegeerde badge aan het einde
van het seizoen te halen op de locale of landelijke skills badge day.
 

Groepen

De PANASJ groepen worden ingedeeld op leeftijd (geboortejaar) en niveau en bestaan uit maximal 10 kinderen per groep. 

Indoor lessen

Gemiddeld breng je bij ons de meeste tijd in de zaal door. De veilige, overzichtelijke ruimte en zaalvloer zorgen voor een mate van snelheid waardoor je veel balcontact hebt en je vaardiger en sneller wordt.
Het PANASJ programma komt hierbij het beste tot zijn recht.
 

Materialen

Bij PANASJ werken we met kleurrijke sensomotorische materialen. Deze gebruiken wij om sensomotorische ontwikkeling bij jonge kinderen te stimuleren.

Speciale ballen

Bij de 3 en 4 jarigen werken wij met vrolijk gekleurde no bounche ballen, met deze grotere zachte ballen die niet te snel rollen kan het kind rustig alle vaardigheden aanleren. Om de techniek van de kinderen vanaf 5 jaar nog beter te ontwikkelen heeft PANASJ de speciale skills bal geintroduceert in Nederland. De AGS High Density. De bal wordt gebruikt om het creatief passen en passeren, lopen met de bal en het controleren van de bal te stimuleren. De speciale skills bal is een bal met no bounce technologie, gevuld met een gel, die ervoor zorgt dat het zwaartepunt laag blijft. 

Muziek

Zo is er in de trainingsmethode een belangrijke plaats ingeruimd voor swingende muziek. Muziek zet de mens niet alleen in beweging maar muziek activeert meer delen in de hersenen dan men voor mogelijk houdt. De zorgvuldig geselecteerde muziek zal vooral bij het jonge kind van grote invloed zijn op de passieve taalontwikkeling,  bij het oudere kind zal de techniek ingeslepen worden op de melodie die door de ruimte galmt

In de praktijk zul je merken dat je na enkele wekelijkse sessies van een uur al flink vooruit bent gegaan.
PANASJ-kinderen die deze methode volgen zullen de sportvelden veroveren als zelfverzekerde spelers , ongeacht het niveau waar zij terecht komen.

Grondleggers

De PANASJ methode is uit passie ontstaan en ontwikkeld door Wouter von Brucken Fock (Professioneel loop en coordinatie trainer, Sporthaptonoom en jeugdtrainer bij Feyenoord)  en Nienke von Brucken Fock-Stolk  (Motorisch Remdial Teacher en Pedagogische Academie).
Met de hulp van ex topsporters waaronder Miranda van Grimbergen, Teun de Nooijer, Miek van Geenhuizen, Krijn Moens ( oud hockey internationals) Troy Douglas ( 4-voudig Olympisch sprinter)  en Frank Dikmoet (Hockeycoach) is een prachtig programma ontwikkeld. 
 
De PANASJ methode blijft up to date doordat de grondleggers samenwerken met veel topsporters en trainers van verschillende disciplines en zich daarnaast jaarlijks laten bijscholen door professionales werkzaam bij het instituut voor toegepaste neurowetenschappen, dat samenwerkt met de faculteit der gedrags en bewegingswetenschappen van de VU.
 
Inmiddels sporten er wekelijks duizenden kinderen volgens de PANASJ-methode.
Panasj Het Gooi
Tel: 06-14785272
PJ Lomanplein 6
1405 BJ  Bussum
hetgooi@panasj.nl
Terug naar boven